De zwemsport staat helaas vaak in de schaduw van populairdere sporten zoals voetbal en wielrennen. Bij het wedden op sport, dat bekeken kan worden op Unibet TV Belgie, zijn deze takken van sport dan ook favoriet. Maar voor de goklustige sportliefhebbers kan het zeker lucratief zijn om ook eens te wedden op een competitie in de zwemsport.

Belgische wedstrijdzwemmers

In België zijn een groot aantal zwemmers, zowel mannen als vrouwen, actief (geweest) in het internationale zwemcircuit. Enkele daarvan zijn een paar maal uitgeroepen tot Sportman/vrouw van het Jaar, een titel die jaarlijks wordt toegekend aan de best presterende Belgische topsporter.

Frédérik Deburghgraeve

Een van die zwemkanjers die in de jaren negentig van de vorige eeuw maar liefst driemaal verkozen werd tot Sportman van het Jaar is Frédérik Deburghgraeve (1973). In 1995 won hij goud op de 100 meter schoolslag en brons op de 200 meter schoolslag tijdens de Europese zwemkampioenschappen in Wenen. Het jaar daarop won hij goud op de Olympische Spelen en vestigde tegelijkertijd een wereldrecord op de 100 meter schoolslag. In 1998 won hij nogmaals goud tijdens het Wereldkampioenschap wedstrijdzwemmen in Perth, Australië.

Brigitte Becue

In zowel 1994 als 1995 werd topzwemster Brigitte Becue (1972) verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, omdat ook zij zeer goed presteerde in het internationale zwemcircuit. In 1993 won ze de 200 meter schoolslag tijdens de Europese zwemkampioenschappen in Sheffield en in 1995 won ze tweemaal goud tijdens het EK zwemmen in Wenen: zowel op de 100 meter als op de 200 meter schoolslag was ze de snelste. In 1999 werd ze nogmaals Europees zwemkampioene op de 100 meter schoolslag.

Hedendaagse Belgische topzwemmers

Ook tegenwoordig zijn er een groot aantal Belgische topsporters actief in het internationale zwemgebeuren. Zo hebben onder meer Fanny Lecluyse (1992), Kimberley Buys (1989), Louis Coenen (1994) en Pieter Timmers (1988) reeds een aantal medailles weten te winnen. Een veelbelovend zwemtalent is Fleur Vermeiren (2002): van haar gaan we mogelijk nog veel horen!