Waag een gok

In België kan er legaal gewed worden op een groot aantal sportwedstrijden. Belgische inwoners kunnen dit doen op de websites van bookmakers die in België goedgekeurd zijn door de kansspelcommissie. Voorbeelden van dergelijke bookmakers zijn websites als Unibet Wedden, Bwin betFIRST, Ladbrokes en nog vele anderen. Op deze websites kunnen sportliefhebbers wedden op zo ongeveer iedere sport, waaronder voetbal, tennis, wielrennen, basketbal, honkbal en motorsport.

Veel van deze websites geven je bij aanmelding een welkomstcadeau. Bij Unibet kunnen startende sportgokkers rekenen op een welkomstbonus van €50 en bij Bwin is deze welkomstbonus zelfs €60. Deze bonus kan in ontvangst worden genomen door een rekening te openen op een of beiden sites en vervolgens geld te storten op deze rekening. De bonus kan daarna gebruikt worden om een hoger bedrag in te zetten of om op meerdere wedstrijden te wedden.

Voor beginners kunnen dergelijke betting websites er wat intimiderend uitzien, maar zodra de getallen wat duidelijker worden, is het een stuk makkelijker dan het er in eerste instantie uitziet.

De belangrijkste cijfer bij het sportgokken zijn quoteringen. Deze quoteringen zijn cijfers die afkomstig zijn van de bookmakers. Deze getallen laten zien hoe waarschijnlijk de boekmakers een dergelijke uitkomst van een wedstrijd achtten. Deze quotering bepaald wat de winst gaat zijn van een bepaalde weddenschap.

Bij een wedstrijd tussen twee teams zijn er bijvoorbeeld drie verschillende uitkomsten. Een team kan winnen, verliezen of gelijkspelen met het andere team. Achter ieder van deze uitkomsten staat een getal, bijvoorbeeld 2,43. Mocht de speler €15 inzetten op een uitkomst waar dit cijfer de quotering van is, krijgt de speler 15 × 2,43, dus €36,45.

Sportgokken werkt vrijwel altijd op deze manier, maar soms zijn er minder dan drie uitkomsten. Bij sommige wedstrijden is er bijvoorbeeld geen gelijkspel mogelijk, waardoor die optie al wegvalt. In dit geval wedt de speler op winnen of verliezen.

Om deel te nemen aan sportgokken is enig verstand van sport zeker nodig om een goede kans op winst te maken. Het is om deze reden dat dit gokken vrijwel altijd wordt gedaan door sportliefhebbers. Zo is er soms ook de mogelijkheid om ‘live’ te wedden. Bij deze mogelijkheid worden sportwedstrijden op de website van een bookmaker vertoont en kunnen sportliefhebbers op basis van het spel van die dag een gok maken over de uitkomst van het spel. Sportkenners kunnen op deze manier zien hoe goed sporters die dag presteren en zo een mogelijke uitkomst voorspellen.

Het is ook mogelijk om een combinatie-inzet te doen. Bij een dergelijke inzet zet men bijvoorbeeld €15 in op drie verschillende uitkomsten van drie verschillende sportteams. Als de quoteringen van deze drie wedstrijden bijvoorbeeld 2,30, 3,40 en 2,35 zijn, is de winst 15 × 2,30 × 3,40 × 2,35, dus €119.65. Om dit bedrag te kunnen winnen moeten wel alle drie de voorspellingen goed zijn. Als men de uitkomst van één wedstrijd verkeerd gokt, maar twee van de uitkomsten goed, is de hele inzet alsnog verloren.

Sportgokken is in België sinds 2011 wettelijk toegestaan op de toegestane websites. Het bedrijf Unibet is zelfs medesponsor geworden van de Jupiler Pro League, wat het fenomeen sportgokken heel wat toegankelijker heeft gemaakt voor het voetbalpubliek. In België is het inmiddels heel normaal om geld in te zetten op sportuitkomsten en dit wordt niet alleen gedaan op topsport, maar ook op hun eigen wedstrijden binnen bijvoorbeeld het amateur voetbal.

Het is dus mogelijk om op ieder sportniveau een gokje te wagen. Of dit nu topsport of amateursport is.

Het is zeer belangrijk om op een verstandige manier om te gaan met gokken; het kan namelijk een erg verslavende werking hebben. In eerste instantie is het bedoeld voor sportliefhebbers die op deze manier de mogelijkheid krijgen om een extra laag plezier aan hun sportwedstrijden toe te voegen en mogelijk ook een extra zakcentje bij te verdienen.

Het is echter niet bedoeld om dit fenomeen als verdienmodel te gebruiken, want daar is bij het gokken te veel geluk voor nodig.