Profvoetbal in België

Zoals in veel andere Europese landen, is voetbal een ontzettend populaire sport in België. Het wordt gespeeld op hoog niveau in de Jupiler Pro League (profvoetbal 1A) door de 16 beste voetbalteams in België. De sport wordt door België ook gespeeld op de Europese Kampioenschappen en de Wereld Kampioenschappen door de Rode Duivels, de nationale voetbalploeg van België.

De sport is het meest populair onder de mannen in de vorm van veldvoetbal, maar vrouwenvoetbal wordt in België ook georganiseerd.

Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League wordt officieel het profvoetbal 1A genoemd en het is de hoogste afdeling van het Belgisch profvoetbal voor mannen. Deze competitie kent zijn naam door hoofdsponsor Jupiler, het bekende pilsbier merk, en door Pro League, de organisator. De Jupiler Pro League bestaat al sinds 1895 en is daarmee de oudste competitie in Europa.

De competitie wordt ieder jaar vanaf eind juli tot eind mei gespeeld door de 16 beste voetbalploegen van België. Per seizoen speelt iedere ploeg tweemaal tegen elk van de andere 15 teams, dus 30 keer in totaal. Na al deze wedstrijden worden er play-offs gespeeld, waarin de zes hoogste voetbalploegen in de competitie nogmaals twee keer spelen tegen iedere andere ploeg in de top 6. De voetbalploegen die eindigde op plaats 7 tot en met 15 worden samengevoegd met de hoogste voetbalploegen uit de ‘klasse B’ van het Belgisch voetbal. Deze groep wordt opgesplitst in meerdere groepen van zes en binnen deze groepen speelt iedere voetbalploeg tweemaal tegen de andere vijf teams in de groep.

Dit betekent dat iedere voetbalploeg binnen deze league 40 wedstrijden speelt per seizoen, die allemaal op televisie worden uitgezonden in de vorm van een samenvatting en meestal ook als hele wedstrijd.

Vrouwenvoetbal

Op een kleinere schaal dan het mannenvoetbal, wordt in België ook het vrouwenvoetbal gespeeld. Van 2012 tot en met 2015 werd dit gedaan in de BeNe League, een competitie met vier voetbalploegen uit België en vier voetbalploegen uit Nederland, maar tegenwoordig speelt de hoogste afdeling van het Belgisch vrouwenvoetbal in de Super League.

Het verloop van de Super League kwam in het begin overeen met de Jupiler League, met een eerste deel waar alle voetbalploegen twee keer tegen elkaar spelen en een tweede deel met play-offs. Het vrouwenvoetbal heeft echter een kleiner aantal voetbalploegen dan het mannenvoetbal en daardoor werd de Super League opgericht met het idee dat de acht beste vrouwenploegen het tegen elkaar zouden opnemen.

In de eerste editie van de Super League werd dit ook zo gespeeld, maar door het wegvallen van een van de teams (Lierse A) nemen de zeven overgebleven voetbalploegen het nu eerst vier keer tegen elkaar op en daarna nog tweemaal in de play-offs.

Het vrouwenvoetbal wordt meestal niet op televisie uitgezonden.