Koning Boudewijn stadion

Koning Boudewijnstadion (Nederlands) of Stade Roi Boudewijnstadion in het Frans, is het grootste stadion van België en het stadion waar de rode Duivels het overgrote deel van hun thuiswedstrijden spelen.

De bouw van het Stade Roi Boudewijnstadion, dat toen nog Stade du Centenaire heette, kwam voort uit de wens van de stad Brussel om een stadion te hebben dat geschikt is voor “elke sport”. De bouw begon in 1929 en op 23 augustus 1930, 100 jaar na de Belgische onafhankelijkheid , werd het stadion officieel ingehuldigd.

Al snel na de Tweede Wereldoorlog werd het stadion omgedoopt tot Heizelstadion, naar de omgeving en het plateau waarop het was gebouwd. Het Heizelstadion onderging zijn eerste grote herontwikkeling in 1974, toen er een nieuwe, volledig overdekte tribune werd gebouwd. In die jaren was het stadion regelmatig gastheer van de Europese bekerfinale, maar halverwege de jaren tachtig was de staat van het stadion ernstig verslechterd, wat bijdroeg tot de ramp met het Heizelstadion in 1985.

Heizeldrama

In dat jaar zou de finale van de Europacup tussen Juventus en Liverpool in het stadion worden gespeeld. Een uur voor de wedstrijd begonnen de Engelse fans met rellen, en toen een groep Liverpool supporters de Juventus-fans aanviel, trokken de Juventus-fans zich terug en werden ze naar een zijmuur geduwd. Toen ze probeerden te ontsnappen door over de muur te klimmen, stortte de muur in en stierven 39 mensen. Hoewel de wedstrijd nog steeds werd gespeeld, werden Engelse teams vervolgens voor 5 jaar uit de Europese competities verbannen.

Ondanks de renovatie in de jaren ’90 is het stadion in de loop van de tijd verouderd en de stad Brussel is begonnen met het bestuderen van de mogelijkheid om een nieuw stadion te bouwen. De bouw van het nieuwe Eurostadion zou in de zomer van 2016 van start gaan en in 2019 worden voltooid, op tijd voor de Euro 2020-kampioenschappen, maar nieuwe vertragingen hebben de realisatie van het project op losse schroeven gezet.