EuroMillions Basketball League

De Pro Basketball League (PBL) is de nationale competitie van het basketbal in België. Momenteel draagt de competitie de naam EuroMillions Basketball League, genoemd naar de hoofdsponsor van de Belgische basketbalcompetitie. De PBL is vaak van naam veranderd. Zo was er de Ethias League en de Scoore! League naar aanleiding van de toenmalige hoofdsponsors. Bij het Basketbal in België wordt wel meer verwezen naar hoofdsponsors, zoals je ook in de namen van de basketbalclubs kan zien, die na een paar seizoenen regelmatig gedeeltelijk veranderen.

Momenteel heeft Oostende de meeste titels in het Belgisch basketbal. Met 20 titels staat het eerst voor Racing Mechelen met 15 titels, dat ondertussen failliet is. Oostende stond afgelopen jaren onder meer bekend als Telindus Oostende, Telenet Oostende en nu als Filou Oostende.

Op 15 maart 2020 werd er beslist om het seizoen van 2019-2020 af te gelasten naar aanleiding van het coronavirus en de alsmaar strengere maatregelen voor samenkomsten en sporten. Op basis van het klassement op het moment van afgelasten kreeg Filou Oostende de titel van de EuroMillions Basketball League. Deze beslissing werd niet licht genomen, maar werd gezien de omstandigheden wel aanvaard door alle betrokken clubs.

Regels

De Belgische competitie volgt dezelfde regels die door de FIBA werden opgesteld. Sinds 2014 is de competitie hervormd. Eerst spelen alle teams eerst een thuiswedstrijd, en daarna een uitwedstrijd. Na die eerste ronde wordt de competitie in twee groepen verdeeld op basis van het klassement; in de eerste groep spelen de eerste 6 teams en in de tweede de laatste 5. In deze nieuwe periode spelen ze elk tweemaal tegen elkaar. Hierna volgende de Play-offs met acht teams. De kwartfinale bestaat uit 3 wedstrijden, terwijl de halve finale en finale uit 5 wedstrijden bestaan. De ploeg die eerst 3 wedstrijden wint, krijgt uiteindelijk de titel toegereikt.