De atletieksport in België

Atletiek wordt vaak de moeder der sporten genoemd. Deze sport bestaat namelijk uit meerdere onderdelen die ieder de basisbewegingen van het menselijk lichaam gebruiken, bijvoorbeeld het lopen, springen en werpen. Atletiekbanen bestaan uit een ovale ring met daarbinnen een grasveld waarop spring en werponderdelen worden beoefend. Atletiekbanen zijn meestal 400 meter lang.

De sport bestaat uit looponderdelen, hindernislopen, snelwandelen, hoogspringen, polsstokhoogspringen, verspringen, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, kogelslingeren, gewichtwerpen en anderen. Deze sporten komen op verschillende manieren voor en worden gespeeld door individuele sporters, maar ook in groepsverband.

Koninklijke Belgische Atletiekbond

Op 3 maart 1912 werd in Luik de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) opgericht. In ditzelfde jaar sloot de bond zich aan bij de International Association of Athletics Federation (IAAF). De bond komt uit voor de organisatie en promotie van de atletieksport binnen heel België, maar in 1978 werd deze bond opgesplitst in twee verschillende atletiekliga. De Vlaamse Atletiekliga houdt zich bezig met alle atletiek in Vlaanderen en Ligue Belge Francophone d’Athlétisme vertegenwoordigt de atletieksport in Wallonië. Beiden vallen nog steeds onder de Koninklijke Belgische Atletiekbond.

Beiden liga houden zich bezig met de organisatie van de sport. Ze bepalen het beleidsplan van de komende jaren en proberen de promotie van de sport hoog te houden. Daarnaast houden ze zich bezig met het organiseren van verschillende soorten competities voor verschillende atletieksporters binnen België.

Binnen België zijn het BK (Belgisch Kampioenschap) Indoor en het BK Outdoor de twee grootste evenementen voor Belgische topatleten. Deze kampioenschappen zijn voor alle atletiekonderdelen voor de senioren. Het BK Outdoor wordt ieder jaar sinds het jaar 1889 gehouden, de afgelopen jaren voornamelijk in Brussel. Het BK Indoor bestaat vanaf 1989 en sinds 1990 wordt deze ieder jaar georganiseerd in de Topsporthal Vlaanderen te Gent.

Atletiek op professioneel niveau

De atletieksport is op internationaal niveau zeer populair. Op verschillende Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen worden de sporten tegen andere landen gespeeld, maar zeker op de Olympische zomerspelen ,die iedere vier jaar worden georganiseerd, is de sport zeer populair.

België kent een aantal atleten die op internationaal niveau topprestaties hebben geleverd. Kim Gevaert, bijvoorbeeld, een Belgische sprintster, behaalde meer dan 27 Belgische titels en nam tweemaal deel aan de Olympische zomerspelen, waar ze één keer van thuis kwam met een gouden medaille. Gaston Roelants, ook een sprinter, behaalde het beste Belgische resultaat op de lange afstanden. In 1964 haalde hij de goude medaille op de 3000 meter. Tia Hellebout veroverde in 2008 de Olympische titel hoogspringen en haalde daarnaast gouden medailles op de Europese kampioenschappen van 2006 en 2007.