Belgisch Darten

Darts is een sport die wordt gespeeld met drie pijltjes die binnen een beurt naar een dartbord worden gegooid. Spelregels van deze sport variëren, maar de bekendste vorm ervan begint met 501 punten die door de spelers om de beurt weggespeeld moeten worden. Om het spel te winnen moet de speler precies op nul uitkomen. Als de speler bij de laatste beurt voorbij de nul komt, telt de beurt niet meer mee en gaat de score terug naar de score van de beurt ervoor.

De sport begon als een Engelse pubsport, maar sinds Nederlandse en Belgische successen is de sport ook populair geworden in België.

In België is het darten verenigd onder de Belgische Darts Bond (BDB). Deze vereniging bestaat uit vier verschillende afdelingen: Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant. Binnen deze afdelingen worden competities gespeeld waar iedere dartvereniging binnen deze afdelingen zich voor kan inschrijven.

De Belgische Darts Bond organiseert ook verschillende tornooien waarbij de spelregels van de British Darts Organisation gelden. Darters die mee willen doen aan een dergelijk tornooi schrijven zich in op de dag van het tornooi, tot 15 minuten voor aanvang. De tornooien zijn meestal opgedeeld in de categorieën heren, dames, jongens en meisjes.

De Belgische Darts Bond houdt de landelijke scores bij van Belgische darters en bepaalt op deze manier wie er naar de Europese kampioenschappen (EK’s) en Wereldkampioenschappen (WK’s) mogen. Voor de nationale ranking tellen de beste tien scores van een speler. Bij de heren gaan de beste vier spelers op de nationale ranking naar een EK of WK, bij de dames en de jongens zijn dit de beste drie, plus één speler via een kwalificatietornooi en bij de meisjes één beste speler via de nationale ranking en één speler via een kwalificatietornooi.

Omdat darts nu een sport is met veel populariteit zijn er verschillende tornooien die op televisie uit worden gezonden. Veel van deze tornooien zijn georganiseerd door de British Darts Organisation (BDO) of de Professional Darts Corporation (PDC), de twee grootste dart bonden. In Nederland en België worden deze tornooien door veel mensen op televisie bekeken.

Een van de meest succesvolle Vlaamse darter is Kim Huybrechts. Op dit moment komt hij uit voor de Professional Darts Corporation. Zijn broer Ronny is ook een darter en samen met hem vormde Kim Huybrechts in 2013, 2014 en 2015 het nationale dartsteam van België. Op het EK van 2011 en het WK van 2012 slaagde hij in het behalen van het kwartfinale. Deze prestatie is binnen België alleen geëvenaard door Dimitri Van den Bergh (ook wel bekend als ‘The Dreammaker’) op het WK van 2018. Dimitri ‘The Dreammaker’ Van den Bergh won in 2017 het jeugdwereldkampioenschap van de PDC.