Basketten in België

Onder jongens van 12 tot 18 jaar is basketbal de op twee na populairste sport in België. De sport wordt in Vlaanderen door maarliefst 45.000 personen gespeeld, waarvan 24% meisjes en dames zijn. In Vlaanderen zijn er maarliefst 318 verschillende basketbalverenigingen en deze staan ingeschreven met gemiddeld acht teams per vereniging. In België wordt de sport op hoog niveau gespeeld in de eerste klasse. De competitie waar deze basketballers in spelen heet de EuroMillions Basketball League, eerder bekend onder de namen Scooore! League en Ethias League.

Eerste klasse competitie

De competitie bestond voor een groot aantal jaren uit tien teams. Basketbalclubs in de eerste divisie hadden echter een licentie nodig om in de eerste klasse te kunnen spelen, die in 2008 werd verloren door Basketball Bree BCC. Dit zorgde er voor dat ze terug moesten naar de tweede divisie. Na deze noodgedwongen degradatie werd besloten dat het niet meer mogelijk was om uit de eerste divisie te degraderen. Clubs uit de tweede divisie konden echter nog wel naar de eerste divisie promoveren. Financiële problemen zorgden er voor dat clubs uit de eerste divisie terug moesten treden. Er bleef zo maar een klein aantal Basketball clubs over, wat er voor zorgde dat twee clubs uit de tweede divisie, Kangoeroes Basket Willebroek en Excelcior Brussels, een licentie aanvroegen om bij de eerste divisie te mogen spelen. De eerste klasse bestond zo voor een aantal jaar uit elf teams.

Op dit moment bestaat de eerste divisie echter weer uit tien teams.

In de competitie namen alle basketbalclubs het tweemaal tegen elkaar op in het eerste deel van de competitie, een keer uit en een keer thuis. Daarna namen de hoogste zes het nogmaals tegen elkaar op in de play-offs en de laagste vijf ook. Na het wegvallen van nog een club, waardoor de competitie weer uit tien bestond, spelen alle teams ieder viermaal keer tegen elkaar. De play-offs worden hierna gespeeld door de beste acht.

Binnen deze competitie zijn de meeste titels gewonnen door BC Oostende. Deze club eindigde maarliefst negentien keer op de eerste plaats. Van 2012 tot en met 2018 heeft BC Oostende ieder jaar de competitie gewonnen.

In België wordt de basketbalsport georganiseerd door de Koninklijke Belgische Basketbalbond. Deze bond staat in voor de organisatie en de promotie van de sport. De bond werkt samen met Basketbal Vlaanderen en met Association Wallonie-Bruxelles de Basketball. Deze twee verenigen staan in voor de promotie en organisatie van de sport binnen hun eigen regio.

De bond werd opgericht in 1927. Voor dit jaar werd deze sport eigenlijk alleen maar gespeeld in grote steden als Brussel, Antwerpen, Gent en Luik. De sport werd gespeeld in openlucht en vaak zonder de geschikte bodem om te sport op te kunnen spelen. Vanaf de oprichting van deze bond veranderde dit. De sport werd nu in competitieverband georganiseerd en zorgde er voor dat de sport vanaf 1928 op internationale kampioenschappen gespeeld kon gaan worden.

Op het eerste Europees Kampioenschap basketbal in 1935 eindigde het nationale basketbalteam van België op de zesde plaats.